Obiective și atractii turistice Vama: Ce este Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina?

stalpul lui voda vama

Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina este un monument istoric deosebit de important pentru regiunea Bucovinei. Acest monument reprezintă un simbol al autonomiei și suveranității Moldovei și a fost amplasat inițial ca marcă a graniței dintre Moldova și Transilvania.

Stâlpul lui Vodă, cunoscut și sub denumirile de Crucea Tătarilor sau Piatra Tătarilor în zona sa, este o creație remarcabilă de arhitectură situată în inima satului Vama, din pitorescul județ Suceava. Acest monument impresionant a fost înălțat în anul 1717, la porunca domnitorului moldovean Mihai Racoviță, care a guvernat în perioadele 1703-1705, 1707-1709 și 1716-1726. El a fost construit în urma unei campanii victorioase a domnitorului în Transilvania împotriva armatei austriece. Așadar, Stâlpul lui Vodă reprezintă un mărturisitor al trecutului istoric al Moldovei, o amintire a unei epoci glorioase.

Stâlpul se găsește în partea de sud-vest a satului Vama, în apropierea șoselei, în curtea școlii locale. A fost inclus în prestigioasa Listă a monumentelor istorice din județul Suceava, document întocmit în anul 2004 de către Institutul Național al Monumentelor Istorice, fiind identificat cu codul SV-IV-m-B-05716.

Monumentul în sine este o coloană de piatră masivă, monolitică, cu forma pătrată, realizată din gresie poroasă. Cu o înălțime impresionantă de 3 metri, se înalță cu măreție în peisajul pitoresc al satului. Deasupra coloanei se înalță o pălărie piramidală sculptată în piatră, având rolul de a proteja monumentul de intemperii și de a preveni scurgerea apei de ploaie pe fațadele acestuia. Această pălărie adaugă un plus de eleganță și solemnitate întregii structuri.

În jurul stâlpului a fost adăugat un cerdac protector în anul 1848, construit integral din piatră. Cu o înălțime de 1,5 metri și o grosime de 0,5 metri, acest cerdac îmbunătățește aspectul general al monumentului și oferă o notă de eleganță. În anul 1923, au fost montați opt stâlpi suplimentari din gresie de Doabra în jurul cerdacului, însoțiți de un acoperiș. Tot atunci a fost adăugată prima inscripție care servește drept avertisment și indicație pentru trecători, amintindu-le că se află în prezența unui important monument istoric.

Astfel, Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina nu reprezintă doar o structură de piatră, ci o mărturie vie a istoriei Moldovei și a ambițiilor domnitorului Mihai Racoviță. Cu pălăria sa piramidală care se înalță mândră și cu cerdacul său elegant, monumentul atrage privirile și inspiră respectul pentru trecutul glorios al regiunii. Acest loc, situat în curtea școlii din Vama, este o destinație cu o semnificație profundă și un simbol al identității culturale și istorice a comunității locale, un loc în care trecutul și prezentul se împletesc într-un mod fascinant.

În concluzie, Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina este un monument istoric de mare importanță pentru regiunea Bucovinei. Prin simbolismul său și prin legătura cu istoria Moldovei, acest monument atrage atenția turiștilor și reprezintă o mărturie a bogatei moșteniri culturale a României.

Cum pot ajunge la Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina?

Pentru a ajunge la Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina, există mai multe opțiuni de transport disponibile.

Dacă călătoriți cu mașina, puteți utiliza aplicații de navigație precum Google Maps sau Waze pentru a vă ghida în timp real către destinație. Stâlpul lui Vodă se află în apropierea drumului național DN17C, care leagă orașele Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului.

De asemenea, puteți opta pentru transportul public. Există autobuze și microbuze care circulă între aceste două orașe și opresc în Vama Bucovina. De acolo, puteți continua pe jos sau cu un taxi local până la Stâlpul lui Vodă.

Dacă preferați să călătoriți cu trenul, cel mai apropiat oraș cu stație este Câmpulung Moldovenesc. De acolo, puteți lua un taxi sau un autobuz până la Vama Bucovina și apoi continua pe jos către Stâlpul lui Vodă.

Indiferent de metoda de transport aleasă, este recomandat să verificați orarele și disponibilitatea mijloacelor de transport înainte de plecare pentru a vă asigura că aveți o călătorie cât mai plinată spre destinația doritǎ.

Care sunt principalele atracții turistice din apropierea Stâlpului lui Vodădin Vama Bucovina?

Principalele atracții turistice din apropierea Stâlpului lui Vodă din Vama Bucovina includ Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Sucevița și Manastirea Moldovița. Aceste locuri sunt renumite pentru frumusețea lor arhitecturală și importanța lor istorică.

Unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Bucovina, Mănăstirea Voroneț este cunoscută pentru frumoasele sale fresce exterioare, care au fost denumite „Albastrul de Voroneț”. Aceste fresce au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și prezintă scene biblice într-un albastru unic și vibrant. Mănăstirea datează din secolul al XV-lea și este un loc deosebit de important pentru istoria și cultura românească.

Mai departe, Mănăstirea Sucevița impresionează prin frescele sale bine conservate și prin arhitectura sa impunatoare. Aceasta are o valoare cultural-istoricǎ deosebitǎ și oferǎ vizitatorilor o incursiune în istoria Moldovei.

Aceste atracţii turistice din apropierea Stâlpului lui Vodã din Vama Bucovina sunt bogate în culturã, artã şi istorie şi meritã vizitate pentru a descoperi frumuseţea şi patrimoniul cultural al regiunii.

Există facilități turistice sau puncte de interes în jurul zonei Stâlpului lui Vodă din Vama Bucovina ?

În apropierea Stâlpului lui Vodă, există numeroase facilități turistice care pot satisface nevoile vizitatorilor. Aici puteți găsi hoteluri confortabile, pensiuni tradiționale și restaurante cu specialități locale delicioase. De asemenea, există posibilitatea închirierii unei cabane sau a unui cort pentru a vă bucura de natura din jur.

Odată ajunși în zona Vama Bucovina, turiștii pot explora și alte puncte de interes din apropiere. 

Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina atrage turiști datorită valorii sale istorice și arhitecturale. Împreună cu facilitățile turistice din zonă și alte puncte de interes, acest monument istoric, Stâlpul lui Vodă,  este o importantă atracție turistică situată în Vama Bucovina, România.

Există ghizi disponibili pentru a oferi informații suplimentare despre Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina și zona înconjurătoare?

Pentru a vă bucura la maximum de vizita dumneavoastră la Stâlpul lui Vodă din Vama Bucovina și la zona înconjurătoare, este recomandat să apelați la serviciile unui ghid turistic. Ghizii turistici din zonă sunt special pregătiți și au cunoștințe extinse despre istoria și cultura locului.

Aceștia vă pot oferi informații suplimentare despre istoria stâlpului, precum și despre alte obiective turistice din apropiere, cum ar fi mânăstirile Bucovinei sau rezervațiile naturale din zonă. De asemenea, ghizii pot oferi sfaturi utile privind traseele de drumeție sau activitățile recreative disponibile în împrejurimi.

Este important să aveți în vedere că ghizii turistici pot schimba experiența dumneavoastră prin aducerea unor perspective noi și prin povestirea detaliată a poveștilor legate de locurile pe care le vizitați. Aceștia vă vor ajuta să descoperiți aspecte interesante și mai puțin cunoscute ale zonei, vă pot oferi informații suplimentare, ghidaj profesionist și o perspectivă unică asupra locurilor pe care le vizitați.

Comments are closed.